Le Phare

 

Le Phare ligt in het centrum van Andenne (België). Deze unieke plek met zijn buitengewone architectuur biedt onderdak aan drie instanties: de bibliotheek, de toeristische dienst en het Espace Muséal d’Andenne (EMA). Op het terras op de vijfde verdieping geniet je van een panoramisch uitzicht op het Ecoquartier van Andenne en het omliggende landschap van deze stad aan de Maas.

Heropwaardering van een gebouw uit de jaren 1930

In 2015 kreeg de stad Andenne steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling  (EFRO) en Wallonië om een voormalige normaalschool uit de jaren 1930 te renoveren. Het gebouw stond leeg sinds de jaren 1990 en bevat een van de laatste art-decozwembaden van België. Het doel? Er een passief gebouw van maken dat dienst doet als multifunctionele openbare ruimte.

Om dit project te verwezenlijken heeft de stad Andenne in 2016 een Europese openbare aanbesteding ‘Design & Build‘ uitgeschreven. Van de vier ingediende projecten haalde Gillion Construct uit Brussel de opdracht van ongeveer 8.900.000 euro binnen, samen met het architectuuratelier AIUD uit Luik en de internationaal bekende Franse architect Rudy Ricciotti (ontwerper van het Mucem in Marseille).

Nieuwe impuls voor het stadscentrum van Andenne

De renovatie van de voormalige normaalschool maakt deel uit van het plan om het stadscentrum van Andenne een nieuwe impuls te geven. Zoals het Waalse Wetboek van Ruimtelijke Ordening voorschrijft, wil men binnen een vast omlijnd gebied „een leefomgeving creëren waar de gemeente en de privésector de handen in elkaar slaan”.

Dit plan tot heraanleg ging van start in 2013. Het doel is om kwaliteitswoningen aan te bieden rond nieuwe openbare ruimtes om het stadscentrum aantrekkelijker te maken en de inwoners een betere leefomgeving te bieden.

Hoogtepunt van de voetgangerszone Promenade des Ours is het gebouw Le Phare, dat in september 2016 werd ingehuldigd.