Voor schoolgroepen van 2,5 tot 18 jaar

Dit team verzorgt activiteiten met animatie die zijn aangepast aan scholen, van kleuters tot middelbare scholieren. Er worden transversale activiteiten georganiseerd rond uiteenlopende thema’s: geschiedenis en analyse van het grondgebied, de link tussen kunst en wetenschap, de verschillende functies van het museum, archeologische ontdekkingen, industrieel erfgoed, enz.

Volgens de leeftijd van de deelnemers en hun persoonlijke wensen en behoeften stelt het bemiddelingsteam verschillende modules voor.

Een module duurt ongeveer 2u:  1u bezoek, gevolgd door 1u artistieke of wetenschappelijke workshop. Bovendien kunnen verschillende modules gecombineerd worden.

MODULES VOOR KINDEREN VAN 2,5 tot 6 JAAR

 • Les mains dans la terre (Met de handen in de klei)Bij deze formule draait alles om de zintuigen: de pottenbakkers in spe kunnen er volledig opgaan in zintuiglijke ervaringen dankzij de 15 interactieve hulpmiddelen van het museum. Daarnaast leren ze ook werken met klei.
 • Nos sens s’éveillent à la Préhistoire (Onze zintuigen ontwaken voor de prehistorie)Raga, ons neanderthalernichtje, laat jonge bezoekers kennismaken met de werkruimtes van de onderzoekers. Ze leren er op speelse wijze over de prehistorie door te ruiken, te luisteren en aan te raken.
 • Et moi, suis-je si différent d’un ours ? (En ik? Ben ik zo verschillend van een beer?): Met tal van verhalen en legendes uit de regio laat het animatieteam de jongste bezoekers kennismaken met cultuur en tradities.

Praktische informatie

MODULES VOOR KINDEREN VAN 6 tot 12 JAAR

 • Musée : mode d’emploi(Het museum: een gebruiksaanwijzing)Een museum, wat is dat precies? Als echte speurders verkennen de kinderen de tentoonstellingszalen en gaan ze op onderzoek achter de coulissen en in het keramiekatelier.
 • Enquête en Préhistoire(Onderzoek naar de prehistorie): Via een onderzoek stellen de deelnemers zich vragen over de verschillende archeologische beroepen en leren ze iets bij over ons verleden. 
 • Dans l’atelier du céramiste(In het atelier van de keramist)Gebruik je ogen, handen en oren! Wie haalt zijn diploma als aanstormend keramist? De bezoekers worden uitgedaagd om de technieken van de keramiekkunst te ontdekken.
 • Qui suis-je ?D’où venons-nous ? (Wie ben ik? Waar komen we vandaan?) In het EMA kunnen bezoekers de rijkdom van verschillende culturen onderzoeken en op zoek gaan naar de fundamenten van onze identiteit.

MODULES VOOR JONGEREN VAN 12 TOT 18 JAAR

 • Sur les traces de Néandertal (In de voetsporen van de neanderthaler)Wat heeft onze neef, de neanderthaler, ons nagelaten? Samen met de archeoloog en zijn team ontdekken de deelnemers hoe je artefacten en botten kan laten spreken en hoe we onze kennis opbouwen.
 • La derle au cœur d’Andenne(Derle in het hart van Andenne)Een parcours tussen geschiedenis en geografie dat inzicht geeft in hoe een stad groeit rond haar belangrijkste rijkdom. De kleibodem in en rond Andenne is doorslaggevend geweest voor de ontwikkeling van deze stad aan de Maas.
 • (Dé)chiffrons l’Art(Kunst becijferen en ontcijferen)Heb je een wiskundeknobbel of gouden handen? In realiteit ontmoeten kunst en wiskunde elkaar vaak op onverwachte plaatsen.
 • Scientifiquement surprenant(Wetenschappelijk verrassend)Om meer te weten te komen over het prehistorische verleden zijn innovatieve wetenschappelijke ontdekkingen nodig. En keramiek zal je steeds weer blijven verbazen!
 • D’où je viens, où je vais ? (Waar kom ik vandaan? Waar ga ik heen?)Een ethische reflectie. Een bezoek dat vertrekt vanuit de vraag naar onze oorsprong. Bezoekers onderzoeken het complexe begrip ‘cultuur’ en de blinde vlekken die ons in de weg zitten wanneer we er vragen over stellen.

100% PREHISTORISCHE ANIMATIE 

Op aanvraag en afhankelijk van de leeftijd is er een formule die een bezoek aan de verdieping van de Prehistorie van het EMA combineert met een bezoek aan het archeologisch centrum van de grot Scladina (op 7 km van Le Phare, er zijn nog altijd opgravingen aan de gang).

Praktische informatie

ACTIVITEITEN ROND DE TIJDELIJKE TENTOONSTELLING

Het EMA wijdt elk jaar een tijdelijke tentoonstelling  aan keramiek enerzijds en aan de prehistorie anderzijds. Bij die tentoonstelling kan ook een activiteit van een uur worden ingeboekt die is aangepast aan de leeftijd van de deelnemers.

Praktische informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

Reserveer minstens 30 dagen voor je bezoek

Voorwaarden:

 • groep 2,5 tot 6 jaar: min. 10 kinderen – max. 15 per groep – max. 4 groepen.
 • groep 6 tot 18 jaar: min. 15 deelnemers – max. 25 per groep – max. 4 groepen.
 • Tarieven voor groepen van jongeren: € 4/kind, gratis voor de begeleiders
 • Le Phare heeft een ontvangstruimte waar je even kan pauzeren met een hapje of drankje.
 • Een pedagogisch dossier is beschikbaar op aanvraag

We passen ons aan jouw behoeften aan! Contacteer ons per e-mail of telefoon en we bezorgen je een offerte op maat.